فعاليت “بهينه ى مغز” در حالتى كه همه چيز به صورت “خودكار” رخ دهد
در صفحه ٦٥٥ كتاب قطور كمبريج با نام “خبرگى و اجراى مهارت ها” شكلى آمده است كه مغز را در سه حالت نشان مى دهد كه فرد يك مهارت را از حالت بدوى تا تمرين مجدد آموخته است و از مغز او در اين حالت ها اسكن fMRI شده است و در اولين بار كه مهارت را به صورت تازه (و در عين ناشى بودن) انجام مى داده است، مغز او خيلى زياد فعال شده است. وقتى بار دوم آن را انجام داده است، اندكى از فعاليت مغزش كم شده است و در دفعه ى سوم، به ميزان ٨٥ درصد از فعاليت مغزش در مقايسه با حالت اول كاهش يافته است. اين نشان مى دهد كه وقتى چيزى در مغز به صورت خودكار نهادينه شود، از فعاليت مغز كاسته مى شود، در حالى كه كيفيت سطح عملكرد و مهارت مغز در همان حد عالى باقى مى ماند. اين يعنى “بهينگى”: يعنى فقط با “مصرف ١٥ درصد” همان عملكردى رخ مى دهد كه بار اول بايد “١٠٠ درصد فعاليت” رخ مى داد.
شنيدن نيز به همين صورت است. وقتى شنيدن “آسان و بى دردسر” رخ دهد، فقط انرژى اندكى از مغز صرف شنيدن مى شود و فرد (كه در اينجا شما بخوانيد كودك دبستانى) فرصت آن را پيدا مى كند تا مغزش را صرف چيزهاى ديگر (شما در اينجا بخوانيد يادگيرى) بكند.
حال اگر كودك دچار افت شنوايى باشد، مغزش به صورت خودكار و بهينه نمى تواند بشنود و مى شود عين ماشينى كه بنزين را مى بلعد ولى پيش نمى رود. مغز كودك بيشتر انرژى اش را صرف گوش دادن مى كند، چون شنيدن به صورت آسان و خودكار رخ نمى دهد و مغز او فرصت نمى كند تا ياد بگيرد، تا درس بخواند، تا پيروز شود!🔶بازی چی ماله چیه